Tagok termékei

Levelező lista

Közösségi oldal

Belépés tagoknakToxi-Coop Zrt.

Az ÖKOPolisz Klaszter külföldi megjelenései
2013. november 27. szerda, 13:32

Az ÖKOPolisz Klaszter, mint akkreditált innovációs klaszter a gazdasági együttműködés jegyében és új piacok nyitása érdekében számos esetben jelent meg és képviselte tagjait különböző külföldi plattformokon, rendezvényeken.

Az alábbiakban találhatnak egy összefoglalót a Klaszter külföldi megjelenéseiről, több európai nemzetközi konferenciáról és workshop-ról, valamint európán kívüli üzleti útról is.

 

 


 

International Conference on Emergency Management Technology
ICEMT 2011
Európai Uniós közigazgatási eljárások kidolgozása a környezeti kockázatok csökkentése és kezelése érdekében

2011. május 23-25
Budapest, Szekszárd, Veszprém

 

Magyarországon a 2010 októberében történt vörösiszap-katasztrófa során a beavatkozás, az elhárítás és a következmények felszámolásában számos szervezet vett részt, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a térség lakosságának életvitele minél előbb visszatérhessen a régi kerékvágásba, illetve a környezeti károk helyreállítása megtörténjen. Ezen munka során széleskörű résztapasztalat és résztudás halmozódott fel az egyes szereplőknél, ám ezek összesítésére, az egyes szervezetek közötti közvetlen kommunikáció megteremtésére eddig nem volt lehetőség.

Ennek megvalósítása érdekében a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által kiírt Mecenatúra pályázat keretében „Európai Uniós közigazgatási eljárások kidolgozása a környezeti kockázatok csökkentése és kezelése érdekében” címmel nemzetközi, angol-magyar nyelvű konferenciát és kiállítást szerveztünk, melyet 2011. május 23-25. között tartottunk meg három helyszínen, Budapest, Devecser és Veszprém helyszíneken.

A közel kétszáz hazai és száz külföldi előadó és résztvevő között jelen voltak minisztériumok, hatósági szervezetek, a rendőrség, a honvédelem, felsőoktatási intézmények, a média munkatársai, kutatók, technológiai fejlesztők, illetve a gazdasági szféra szereplői.

A rendezvényen összesen mintegy 40 előadásból ismerhették meg a résztvevők a hazai katasztrófavédelemmel kapcsolatos közigazgatási folyamatokat, a Devecser térségét ért katasztrófa előzményeit és következményeit, a nemzeti összefogást és az állami szervek által véghezvitt munkát, valamint a témához kapcsolódó kutatásokat, technológiai fejlesztéseket.


ClusterScore
2011. október 24-25
Milánó, Olaszország

A rendezvény témájául a nemzetközi együttműködés megvalósíthatósági tanulmánya állt.  Ez a megfigyelés elsősorban az energiára valamint a környezetvédelemre fókuszál, beleértve 7 klasztert 6 különböző Közép-európai régióból. A dokumentumban bemutatták a résztvevő regionális klasztereket, valamint összefüggéseket kerestek a a gazdasági háttéradatokkal is valamint a kínálattal.


ClusterScore
2012. február 21-22
Linz, Ausztria

A Clusters Cord projekt keretében a Felső-Ausztriai Gazdasági Kamara (Wirtschatfskammer Oberösterreich) szervezésében Linzben került sor a projekt következő állomására 2012. február 21-22. között. A Clusters Cord projekt a közép-európai térséget átfogó program, melynek célja, hogy a projekt által nevesített iparágban ún. „metaklaszterek” létrehozásával segítse a transznacionális kapcsolatok erősítését, az iparági együttműködést és a közös K+F programok indítását.

A linzi rendezvény célzottan a környezetipari és energetikai iparágakban működő klaszterek workshop-ja volt, ahol a résztvevők az iparági metaklaszter létrehozásának lehetőségeivel és annak gyakorlati megvalósításával foglalkoztak, valamint gyárlátogatáson vettek részt egy, a megújuló energiaforrások hasznosítása terén világviszonylatban is jelentős vállalatnál.

A rendezvényen az ÖKOPolisz Klasztert és annak tagságát az iparágban működő hazai klaszterek közül egyedüliként a klasztermenedzsment szervezet képviselte.


FP7 Connections 2012
Italian Cluster Matchmaking Roadshow
2012. október 3-4
Torinó, Olaszország

Az ÖKOPolisz Klaszter képviseletében a klasztermenedzsment szervezet részt vett a ClusterCOOP projekt keretein belül megrendezett „Italian Cluster Matchmaking Roadshow” rendezvényen Torinóban 2012. október 3-4 között. A konferencia témája az európai zöld klaszterek együttműködése volt a fenntartható jövő megteremtéséért.

A kétnapos rendezvényen kilenc európai ország tizenhét klasztere vett részt a torinói Environment Parkban. A meghívott klaszterek képviselői előadásokon vettek részt, melyek témái között szerepelt a fenntartható fejlődés és a megújuló energiák alkalmazása határokon átívelő klaszter-együttműködések által. A szakmai programok során lehetőség nyílt a jelenlévő klaszterek között rövid matchmaking egyeztetések lefolytatására.

Az ÖKOPolisz Klaszter a jövőbeni nemzetközi kezdeményezések érdekében számos külföldi klaszterrel vette fel a kapcsolatot. 


Energy & Environment working group
2013. február 5-6
Prága, Csehország

Az energia és környezetvédelmi munkacsoport 7 klaszter által lett alapítva, akik 6 viszonylag különböző Közép-európai országból származnak. A csoport összetételét és multidiszciplináris jellegét, mint egy lehetőséget kell értelmezni, nem pedig úgy, mint valami gyengeséget vagy veszélyt a jövőben való együttműködésre. 

Számos találkozón és online kommunikáción túl, a tematikus átvizsgálás és a jövőbeni meta-klaszterről szóló stratégiai terv az összes tag kölcsönös együttműködésén alapul. A klaszterek hozzásegítik a tagokat, hogy kiszélesítsék a fő érdeklődési körüket és az okokat, amiért szeretnének ehhez a meta-klaszterhez tartozni, továbbá, hogy meghatározzák az együttműködés általános területeit:

intelligens EU projektek, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a klasztertagok előnyeihez

a nemzetközi piacokra való belépés megkönnyítése a tagok számára

részvétel az általános kutatás és technológiai projektekben az EU-n belül és kívül a klaszter tagoknak

a legjobb praktikák megosztása a klaszterek és a tagok között

felkészítse a klasztereket a globális versenyre és kiterjedésre

 

A meta-klaszter hivatalosan a 2013. februári prágai találkozón aláírt együttműködéssel jött létre. A meta-klaszter tagjai egyetértettek abban, hogy az együttműködés teremtse meg a közvetlen értékeket, ami hozzájárul a versenyképesség növeléséhez a globális piacokon minden résztvevő számára, mint pl. a kkv-k, oktatási intézmények és a helyi hatóságok.


Mongóliai üzleti út
2013. február
Mongólia

 

Új gazdasági kapcsolatok kiépítésének érdekében az ÖKOPolisz Klaszter képviselőjeként Farkas András Mongóliába utazott, ahol helyi üzletemberekkel, valamint döntéshozókkal találkozott. Az utazás célja az volt, hogy az ÖKOPolisz Klaszterbe tömörülő cégek számára új piacot teremtsen, valamint a Mongóliában megvalósuló beruházásokban magyar üzleti partnerek szolgáltatásait vegyék igénybe.


Clusters in Europe III. - nemzetközi klaszterkonferencia
2013. február
Visegrád

A MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. az Európai Bizottsággal együttműködve 2013. április 11-12-én rendezte meg nemzetközi klaszterkonferenciáját "Clusters in Europe III. On the way to bridging the innovation gap in Europe" címmel, melyen az ÖKOPolisz Klaszter is képviseltette magát. A kétnapos visegrádi nemzetközi rendezvény nyitóelőadásait Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyképességért felelős helyettes államtitkára, Normunds Popens, a Regionális Politikai Főigazgatóság főigazgató-helyettese, és Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója tartotta.

Az immáron hagyományosnak tekinthető, harmadik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia célja az volt, hogy a legjobb európai klaszter-gyakorlatok ismeretében alakítsuk ki a közép-európai országok sajátosságainak megfelelő klaszterfejlesztési politikákat, csökkentve ezzel az újonnan csatlakozó országok és nyugat-európai tagállamok között fennálló ún. innovációs szakadékot. 

A résztvevők megvitatták a következő programozási időszak kihívásait, valamint a kitűzött célokat, a második napon pedig négy izgalmas témában fejtik ki véleményüket a szekcióbeszélgetők: 

I: HÖLGYEK a fedélzeten – klaszterek versenyképessége a változó társadalom, a sokszínűség tükrében

II: Nemzetközi együttműködés szerepe az EU2020 program végrehajtásában

III: RIS 3 stratégia létrehozása – korlátok, alternatívák és lehetőségek 

IV: Tisztában vagyunk-e a feltörekvő iparágak regionális gazdaságban játszott jövőbeli szerepével?

A MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. által szervezett idei konferencia célja, hogy bemutassa a magyar klaszterpolitika egyedi vonásait, kihívásait, s az azokra adott válaszokat, továbbá közös fórumként kíván szolgálni a tagállamok, illetve a közép- és kelet európai országok, valamint az Európai Bizottság számára.


Magyar-Lengyel Barátság Napja Tarnowban
2013. március
Lengyelország

A rendezvény tiszteletbeli védnöke Bronislaw Komorowski lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök volt. A program keretében megrendezett gazdasági fórum kiemelt témája volt Veszprém részéről a városban folyó kutatás-fejlesztés, melynek bázisa a Pannon Egyetem.

A történelmileg legendás magyar-lengyel barátság, melyet Bem József tarnówi tábornok neve valamint az 1956-os magyar forradalom idején a példamutató lengyel közösségi fellépés is fémjelez, a mai napig meghatározza a két nemzet kapcsolatát. 

A lengyel és magyar szakemberek valamint városvezetők találkozásának és eszmecseréjének helyszíne volt a Lengyel–Magyar Gazdasági Fórum, ahol Porga Gyula, veszprémi polgármester kiemelte a város és a Pannon Egyetem együttműködésének jelentős területeit: szólt a közös gazdasági programról, az egyetemen folyó kimagasló kutatásfejlesztésben rejlő lehetőségekről, mely az itt tanuló fiatal szakemberek tudására alapozva nagy lehetőségeket rejt. Ezen kívül hangsúlyozta a két város együttműködésének fontosságát, kiemelve a további együtt gondolkodás jelentőségét.

A valóban baráti hangulatú találkozónak otthont adó város a nagyközönség számára is kínált érdekes programokat: az irodalom és a zene mellet a magyar gasztronómia és a sport is helyet kapott. Porga Gyula polgármester a rendezvény záró eseményén reményét fejezte ki, hogy a következő baráti találkozónak városunk lehet majd a helyszíne.

Veszprém város támogatásával az ÖKOPolisz Klaszter képviseletében Farkas András is részt vett a rendezvényen.