Tagok termékei

Levelező lista

Közösségi oldal

Belépés tagoknakToxi-Coop Zrt.

Darkhan-Veszprém Együttműködési megállapodás előkészítése
2014. február 03. hétfő, 11:31

A mongol-magyar diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében hazánkba, ezen belül Veszprémbe látogatott egy mongol felsővezetőkből és meghatározó üzleti szereplőkből álló delegáció - vezető vállalatok fejlesztő mérnökei, cégtulajdonosok, cégvezetők. A látogatás célja, hogy testvérvárosi együttműködést készítsen elő a mongóliai Darkhan Megyei Jogú Város és Veszprém Megyei Jogú Város között, valamint, hogy gazdasági együttműködések jöjjenek létre a hazai és a mongol gazdasági szereplők között.

A hazánknál huszonegyszer nagyobb Mongóliában az elmúlt években rendkívüli gazdasági fejlődés indult el, amely évi 15 %-os GDP növekedésében, több ezer lakás építésében és az ipari létesítmények fejlődésében nyilvánul meg. A fejlődés motorja a hatalmas méretű ásványi kincs és a lakossági életszínvonal növekedés. E páratlan fejlődés magas kihívás elé állítja a demokratikus kormányzatot, az önkormányzatokat. Ugyanakkor ez lehetőséget jelent a magyar vállalkozások számára, hogy technológiákat, termékeket és szolgáltatásokat, illetve tapasztalatot adjanak át.

 

 
A mongol delegáció látogatását az Ulánbátorban székelő Global Talk Co. Ltd segíti, amely a két ország közötti technológiai és tudástranszfer elősegítésében érdekelt. Működésüket az ÖKOPolisz Klaszter is támogatja. A közös vállalkozás tulajdonosa a mongóliában nagy tiszteletnek örvendő Choijamts Bolormaa asszony, és ügyvezetője a veszprémi Mészáros István.
A látogatás céljaa technológiai tapasztalatgyűjtés, a kipróbált, bevált rendszerek megismerése a gyakorlatban. A delegáció tagjai itt tartózkodásuk alatt számos üzleti partnertalálkozón, valamint több üzemlátogatáson vesznek részt, amelyeken a magyar vállalatok bemutatják tevékenységüket és technológiai hátterüket.
Veszprém városüzemeltetési, városműködtetési, kulturális, szociális és fejlesztési tapasztalok átadásával is segítheti Darkhan város vezetőségét, amelyet a két város közel hasonló mérete (60-70 ezer lakos) is elősegít. Mindeközben lehetőség nyílik hazai, illetve veszprémi vállalkozásoknak a munkákba történő bekapcsolódásba. Együttműködés elsőként jön létre hazai és mongol városok között, segítve, hogy a két ország között hasonlóak kövessék.
A folyamatok elősegítése érdekében a tárgyalásokon Mongóliát hazánkban képviselő Tugsjargal Gandi nagykövet asszony is részt vesz. A kétoldalú együttműködéseket a magyar konzulátus újbóli megnyitása tovább segíthetné, amely a Nagykövet asszony és az üzleti vállalkozások nem titkolt célja.