Tagok termékei

Levelező lista

Közösségi oldal

Belépés tagoknakToxi-Coop Zrt.

Innovatív levegőminőség-mérő rendszer kifejlesztése
2014. március 17. hétfő, 13:24

A végéhez közelít egy új levegőminőség-mérő műszer kifejlesztése. A projekt célja egy, a jelenleg elérhető mérőműszereknél olcsóbb és rugalmasabb mérőműszer-rendszer kifejlesztése. A cél, hogy a potenciális célcsoportok, úgymint önkormányzatok, magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek a jelenlegi lehetőségekhez képest költséghatékonyabban és egyszerűbben juthassanak a számukra releváns levegőminőségi adatok birtokába. A kiindulási pont a következő volt: a levegőminőség szempontjából meghatározó gáz- (szén-monoxid, nitrogén-oxidok és ózon) illetve szálló por koncentráció pontos értékének műszeres meghatározása igen precíz és ebből következően drága műszereket és komoly szakmai hátteret igényel. Ugyanakkor az esetek jelentős részében, valamint demonstrációs és tájékozódási célra a konkrét koncentráció ismerete nem szükséges, elegendő a levegőminőségi határértékek alapján a levegőminőségi kategória (pl. kiváló, szennyezett, stb.) meghatározása illetve ismerete. Ehhez a koncentráció előírt intervallumának a meghatározása is elegendő, amely jóval kisebb pontosságú szenzorokkal is megvalósítható.

Mivel az elkészülő mérőegység relatíve olcsó, így könnyen elterjeszthető, azaz könnyen felépíthető belőlük egy nagy egyedszámú hálózat. Az egyes mérőegységek mobil kommunikációt használva egy adatközpontba továbbítják a mért értékeket, amely egy portál felületen lesz elérhető egyszerűen és közérthető módon. A nagy egyedszám miatt a beérkezett adatok alkalmasak egy nagyobb terület levegőminőségi adatainak a meghatározására is, valamint alapját képezhetik terjedési elemzések elvégzésének, illetve akár mérési hibák kiszűrésének vagy korrigálásának is.
A projekt megvalósítására az Akkreditált Innovációs Klaszter tagvállalatai (Albacomp RI Kft., Albacomp Services Kft., Aqua-Terra LAB Kft., Combit Számítástechnikai Zrt.,, P-Energy Kft.) projekttársaságot hoztak létre LEMON Szenzortechnika Kft. névvel, amely GOP-1.2.1 konstrukció keretében támogatást nyert a projekt megvalósítására (azonosító: GOP-1.2.1-11-2012-0003).
Jelenleg a rendszer finomhangolása zajlik. A kifejlesztett rendszer alapvetően szolgáltatásként lesz elérhető és igénybevehető a 2014. március 31-i projektzárást követően.
Bővebb információért keresse fel honlapunkat: www.lemonkft.hu talál.